Tarvikkeet käymistä varten

Käymisastia

Sopivin käymisastia on viinin valmistukseen tarkoitettu käymissaavi. Käyttäminen onnistuu myös kanisterissa muoviastiassa tai suuressa koripullossa (lasidamesaanissa). Lasilla on taipumus särkyä, eikä ole mukavaa jos 20 litraa mäskiä joutuu lattialle.

Hyvässä käymisastiassa on suuri nestepinta josta hiilihappo pääsee poistumaan käymisestä. Siksi suurta koripulloa ei tule täyttää kaulaan asti. Tällöin jää liian vähän tilaa käymisessä syntyvälle hiilihapolle ja käyminen tapahtuu hitaammin.

Käymiskorkki

Kanistereihin on olemassa valmiita käymiskorkkeja. Kyseessä on ruuvattava korkki jossa on reikä sekä kumitiiviste vesilukkoa varten. Tällaiset käymiskorkit eivät ole hyviä. Useimmiten ne vuotavat tai pysyvät tiiviinä jonkun aikaa ja alkavat sitten vuotaa. Kartiomainen kumikorkki jossa on reikä vesilukkoa varten on parempi ja pysyy aina tiiviinä.

Kumikorkki

Kumikorkki on muovikanisteriin parempi kuin käymiskorkki tai kumihattu. Kumikorkki ei päästä koskaan läpi hiilihappoa vesilukon ohi. Lasidamesaaneihin on olemassa myös suuria kumikorkkeja. Nämä ovat hyviä mutta maksavat usein paljon enemmän kuin kumihatut. Kumikorkeilla on 2-3-kertainen elinikä
verrattuna kumihattuihin.

Kumihattu

Kumihattu on tiivisteenä lasidamesaanin ja vesilukon välillä. Kumihatun täytyy olla tiiviisti kiinni damesaanissa. Huomioi, että kumihatut eivät ole tiiviitä käytettäessä muovikanistereissa. Vaikka apuna käytettäisiin rautalankaa tai letkunkiristäjiä, ne vuotavat silti.

Vesilukko

Vesilukon tulee olla muovinen. Vesilukko päästää hiilihapon ulos ja estää ilmaa pääsemästä sisään. Käytettäessä pikahiivaa tai muuta pikakäymistä ei vesilukkoa tule käyttää ensimmäisten päivien aikana. Käymisestä tulee niin voimakasta, että vesilukko tyhjenee vedestä. Hiilihappo, joka on painavampaa kuin ilma, suojaa käymistä ilman tunkeutumiselta. Voimakkaan käymisen laannuttua asetetaan vesilukko paikoilleen.

 

Lappo

Lapon tulee olla muovinen. Kumiletkulla varustetusta laposta tulee makua mikäli sitä käytetään alkoholin yhteydessä – ja näinhän
saattaa käydä. Lappoa käytetään valmiiksi käyneen mäskin lappoamiseen. Mäski lapotaan tislauslaitteeseen ilman että pohjasakkaa siirtyy mukana. Lappo jättää n. 2 cm pohjasakkaa käymisastiaan.